Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в наказателна колония

...
 Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в наказателна колония
Коментари Харесай

Навални е преместен в наказателна колония в Арктика

 

Руският опозиционен водач Алексей Навални е изместен в наказателна колония в Арктика, разгласи през днешния ден неговата говорителка Кира Ярмиш, представена от Ройтерс и Франс прес.


Местонахождението на Навални, който бе хвърлен в пандиза щом се прибра в Русия през януари 2021 година от лекуване в Германия след хипотетично отравяне през август миналата година, бе незнайно от три седмици, прецизира Българска телеграфна агенция.

" Открихме Навални. Той е в наказателна колония номер 3 в региона на Харп " (в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг), сподели Ярмич в обществената мрежа " Екс ". Тя добави, че критикът на Кремъл " е добре " и е бил посетен през днешния ден от своя юрист.

 

Село Харп се намира на 60 километра северно от Арктическия кръг, в този момент там е полярна нощ. Административно се подчинява на град Лабитнанги, Ямало-Ненецкия окръг. Железопътна линия през Воркута го свързва с Москва.

В селото има две колонии със специфичен режим. Навални е в колония номер 3. Там в миналото са били държани един от съсобствениците на ЮКОС Платон Лебедев, както и украинският режисьор и деятел Олег Сенцов.

" Условията там са сурови, със специфичен режим в зоната на безконечната заледеност. Много е мъчно да се стигне до такава степен и няма системи за доставка на писма FSIN-letter или Zonatelecom ", отбелязва съдружникът на Навални Иван Жданов, представен от Радио " Свобода ".

В селото има още една колония - " Полярна сова ", за наказани на пожизнен затвор.

Преди това Навални е бил в колония номер 6 с нараснала сигурност във Владимирска област. На 6 декември юристите към този момент не бяха допускани до него.

Впоследствие Федералната работа за осъществяване на наказванията съобщи, че Навални е напуснал колонията на 11 декември за различен район. Още тогава имаше догатки, че той евентуално ще бъде изместен в колония със специфичен режим - където пандизчиите са в по-тежки условия.

Навални беше наказан през август на 19 години затвор в колония със специфичен режим по обвинявания в екстремистка активност. Сътрудниците на Навални показаха опасения, че не знаят нищо за местонахождението му. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен също изрази безпокойствие.

Все още няма детайлности за събитията на преместването на Навални в новата колония и престоя му там.

Алексей Навални, създател на голям брой следствия за корупцията в Русия и критик на Владимир Путин съгласно мнозина най-видният конкурент на съветския президент, е в пандиза от януари 2021 година, когато се завърна в Русия след лекуване в чужбина, поради хипотетично отравяне.

През август 2023 година той получи нова присъда - 19 години колония със специфичен режим по обвиняване в основаване и финансиране на екстремистка общественост. Навални се счита за почтен, а присъдата е политически стимулирана. Правозащитни организации го признаха за политически пандизчия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР